Sushi kojarzy nam się z Japonią, i rzeczywiście tam, ponad 1200 lat temu zaczęła się historia tej potrawy. Japonia to wyspa, a właściwie archipelag wysp, więc i na sushi będą się składać występujące w Oceanie ryby i owoce morza. Mamy tu do wyboru dosłownie i w przenośni ocean możliwości. Przeważnie w potrawie tej spotyka się różnego rodzaju ryby, takie jak łosoś, węgorz czy sardynki, ale także wodorosty i ośmiornice. 

Nieraz można w niej spotkać także różnego rodzaju grzyby. Nikogo nie powinna zaskoczyć pojawiająca się tam też marynowana rzodkiew, pędy bambusa czy ogórek. Smaku sushi dodają sosy - najczęściej sojowy, a także wasabi. Ten japoński chrzan ma tak intensywny smak, że natychmiast podkreśli smak jałowych oceanicznych ryb, podobnie jak i imbir. Główny składnik sushi to ryż, ale zaprawiony dodatkowo octem ryżowym. Biały, jaśminowy lub najzdrowszy - brązowy ryż. Istnieje 9 rodzajów sushi - formowane ręcznie, w małych kawałkach, które można zjeść "na raz"; zwijane - osiągające większe rozmiary, a także rozsypane, podawane w misce.

Historia i skład sushi

Pozostałe rodzaje to Oshi-zushi, zwane także Hako-zushi, (które tworzone jest jako prostopadłościan), Gunkan-maki (z kawiorem i łososiem), Temaki-zushi (komponowane samemu, z tacy), Inari (z krojonym, usmażonym tofu), oraz nastarsze znane sushi - Nare . W Stanach Zjednoczonych i niektórych krajach Europy spotkać można jeszcze inne sushi, robione z naleciałościami zachodnimi. Najczęściej jednak otrzymać je można w postaci zwiniętej, przypominającej rollo :-). Sushi owija się tak zwanym nori. W przeciwieństwie do innych, tradycyjnych potraw, sushi daje praktycznie nieskończone możliwości udoskonalania wyszukanymi dodatkami. Sushi, podobnie jak jedzenie chińskie spożywa się często pałeczkami. Coraz więcej restauracji profilowanych na podawanie tej potrawy, serwuje ją swoim gościom na płynącej w koło wodzie, lub taśmie, z której można się częstować, a na końcu uiścić należność obliczaną na podstawie kolorów talerzyków, na których podane są rodzaje sushi.

ŚWIEŻOŚĆ

Rzadko kiedy można spotkać potrawę, która wymaga, a wręcz wymusza świeżość, samą swoją nazwą. Dlatego też sushi przygotowuje się najczęściej na miejscu, zaraz po zamówieniu. Z tego powodu dostępne w marketach, zafoliowane formy sushi z długimi datami przydatności do spożycia, są nieporozumieniem, nierzadko spotykającym się z krytyką koneserów.

SUSHI NA BEMOWIE

Od czasu do czasu każdy z chęcią spróbuje sushi na Bemowie. Jest tu kilka miejsc, w których  można spróbować naprawdę dobrego sushi, cieszącego się pozytywnymi opiniami. Pyszne, świeże sushi to dobry wybór, wiedzą o tym doskonale ci, którzy najlepiej znają się na jego wytwarzaniu, czyli mieszkańcy kraju kwitnącej wiśni.