Zdrowe odżywianie nie musi być skomplikowane. Tak naprawdę wystarczą proste, a jednocześnie łatwe w przygotowaniu potrawy, by osiągnąć wymarzoną sylwetkę. Jednak co jeść i jak, aby w końcu zobaczyć na wadze kilka kilogramów mniej? Sprawdź, na czym polega dieta owsiankowa i jakie efekty gwarantuje!
Ogólne zasady diety owsiankowej
Ciekawym sposobem na schudnięcie może okazać się dieta owsiankowa. Z pewnością wiele osób o niej jeszcze nie słyszało, inni zaś chętnie z niej korzystają, obserwując jednocześnie wspaniałe efekty. Dieta owsiankowa należy do stosunkowo restrykcyjnych i monotonnych. Przeznaczona jest głównie dla osób dorosłych. Jest to dieta do krótkiego bądź długiego stosowania. Wszystko zależy od samopoczucia podczas pierwszych dni.
Do najważniejszych zasad diety owsiankowej zaliczamy:
- do płatków dodajemy wyłącznie wodę, jogurt naturalny lub odtłuszczone mleko,
- spożywamy tylko naturalne płatki owsiane,
- kaloryczność powinna wynosić od 1000 do 1400 kcal w ciągu dnia,
- dieta owsiankowa nie powinna być stosowana dłużej niż 2 miesiące, z podziałem na poszczególne etapy.
Jakie efekty można uzyskać na diecie owsiankowej?
Dieta owsiankowa może dać zachwycające efekty. Jeden dzień stosowania gwarantuje utratę od 1 do 2 kg. Wynik na wadze będzie oszałamiający, przy czym warto pamiętać, że to głównie woda. Z kolei regularne powtarzanie takiej diety, np. raz lub dwa razy w tygodniu może spowodować znaczny ubytek w tkance tłuszczowej. Istotne jest jednak, by w pozostałych dniach odżywiać się zdrowo, a nie przejadać.
Długoterminowy wariant diety owsiankowej może dać ubytek na wadze sięgający nawet 10 kg. Każdy organizm może reagować nieco inaczej, dlatego efekty z pewnością będą się wahać i różnić między sobą. Monotonność diety może wpłynąć negatywnie na organizm w kwestii niedoboru pewnych witamin oraz minerałów. Ciekawym sposobem na ich uzupełnienie mogą okazać się suplementy diety wysokiej jakości.
Smaczne owsianki - co można przygotować na śniadanie?
Owsianka na śniadanie nie jest niczym dziwnym. Jednak w diecie owsiankowej je się płatki naturalne przez cały dzień. Można więc korzystać z kilku przepisów. Pierwszą opcją jest standardowa owsianka na mleku. Wystarczy ⅔ szklanki płatków owsianych zagotować razem z 500 ml mleka lub wody.
Płatki owsiane fantastycznie komponują się również z jogurtem. Aby uzyskać zdatną do zjedzenia potrawę, wystarczy zalać płatki jogurtem naturalnym i odczekać do momentu, aż napęcznieją.
Wiele osób przepada za owsianką pieczoną. Aby ją przygotować, trzeba płatki zalać gorącym mlekiem i odstawić na ok. 15 minut. Kolejnym krokiem jest przygotowanie ulubionych dodatków, takich jak śliwki, orzechy, żurawina czy rodzynki. Do owsianki można dodać również wiórki kokosowe lub suszone banany. Kiedy dodatki zostaną połączone z płatkami owsianymi, trzeba do całości wbić 2 jajka. Całą wymieszaną masę należy przelać do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut.